Ο τόΠος τοΥ δΕν


κρεοπώλης

Ο κύριος Ιάκωβος, για μας που τον γνωρίζαμε στη γειτονιά, ήταν ένας λόγιος κρεοπώλης. Μοιράζονταν πρόθυμα τις γνώσεις του με φίλους. Όμως είχε τον δικό του, πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Κάπου σε μια κουβέντα θέλησε να μου ειπεί για την ωραία τέχνη της γραφής και να μαρτυρήσει λίγα, από τα μυστικά της ποίησης, έτσι όπως αυτός τα ήξερε. Υπάρχουν μου είπε, τριών λογιών χασάπηδες.

Ο καλός χασάπης.
Άμα είναι καλός ο χασάπης, θα βρει. Θα κόψει από το δικό σου κρέας, δίχως εσύ να καταλάβεις. Και σου το δίνει με τρόπο έξυπνο. Σου το τυλίγει με περίσσια τέχνη στο χαρτί. Πάρε σου λέει, ποιο φρέσκο δεν υπάρχει. Άμα είναι καλός και ξέρει, κλέβει στο ζύγι, κλέβει στο βλέμμα, την ώρα που τον αντικρίζεις, κλέβει από τα κλεμμένα και η ζημιά δε φαίνεται. Εσύ; Εσύ δε νοιάζεσαι. Θα φύγεις ευχαριστημένος. Λίγο κανίβαλος παρά τη θέλησή σου, λίγο χαρούμενος για το κρέας που τρως.

Ο κακός χασάπης.
Αυτός θα κόψει από τη σάρκα του. Και θα στο δώσει μισοτιμής. Και θα το κάμει μπροστά σου δίχως να κρυφτεί. Και θα σου πει δε κοροϊδεύω τους πελάτες μου εγώ. Αφού το είδες. Είναι πολύ φρέσκο να το πάρεις. Θα σιχαθείς και το χασάπη και το κρέας. Θα πεις εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και το χαρίζουν. Και μήτε για πελάτες ψάχνουν μήτε για προκοπή. Εδώ γυρεύουν συνενόχους. Δεν είναι μαγαζί αυτό. Έτσι θα πεις και θα φύγεις. Λίγο χαρούμενος που δεν αγόρασες αυτό το κρέας. Και λίγο σκεφτικός, που θ’ αγοράσεις κάποιο άλλο.

Ο μέτριος χασάπης.
Αν θέλεις τη δική μου γνώμη. Εκεί μην πας. Χαμένος χρόνος. Εκεί πληρώνεις πιότερο την ακριβή σακούλα. Δεν έχει φρέσκο κρέας να σου δώσει. Ξέρει να το πουλά ξέρει να το ζυγίζει δεν έμαθε να κόβει ποτέ του. Κι ούτε που νοιάζεται. Θα σου ειπεί εδώ κύριε, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Εδώ κύριε, ο μπαλτάς καταλήγει στον κλίβανο. Σφραγίζουμε το εμπόρευμα αεροστεγώς. Ο πάγκος κοπής θυμίζει χειρουργείο. Κατάλαβες; Αυτή δεν είναι αγορά. Είναι για κείνους που αρκούνται στα εύκολα. Φεύγουν κι αυτοί με τα ψώνια τους, δε λέω. Μα λίγο σκεφτικοί, που δεν είδαν το αίμα στην ποδιά του. Και λίγο κορόιδα, που τρώνε από το κατεψυγμένο


περιεχόμενα | επαφή